Op de ideale inclusieve arbeidsmarkt werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt volwaardig samen met mensen zonder afstand tot de arbeidsmarkt, bij dezelfde werkgever, in hetzelfde team. In een inclusieve werkomgeving is er geen onderscheid tussen mensen met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt en wordt iedereen op basis van zijn of haar capaciteiten en vaardigheden beoordeeld. Helaas is het vinden van werk voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt niet altijd even makkelijk. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het niet kunnen vinden van werkgevers, obstakels die moeten worden overwonnen of het ontbreken van werkervaring en vaardigheden bij de werkzoekende.
Er zijn verschillende mogelijkheden om de kansen voor werkzoekenden met een achterstand op de arbeidsmarkt te vergroten en hen te helpen aan werk te komen. Een belangrijk aspect hierbij is het betrekken van werkgevers bij een project. Het is van groot belang om te begrijpen wat werkgevers in dit verband nodig hebben en hoe zij het best kunnen worden ondersteund. Daarnaast moedigen we projecten aan die deelnemers begeleiden naar sectoren waar veel vraag is naar nieuw personeel. Dit kan bijvoorbeeld in de horeca en zorg zijn, maar ook op het gebied van technisch vakmanschap. Tot slot zijn ook projecten die gericht zijn op de versterking van lokale economieën interessant, met name als hierbij nieuwe werkgelegenheid wordt gecreëerd.
Instituut Gak subsidieert deze projecten in de regel op basis van resultaatfinanciering. Dit houdt in dat de subsidie gekoppeld is aan de daadwerkelijk gerealiseerde in- en uitstroomresultaten van de deelnemers naar betaald werk. Deze afspraken worden in een subsidieovereenkomst vastgelegd.
Bent u van plan om een project uit te voeren gericht op de arbeidstoeleiding van nieuwkomers naar betaald werk? Dan vindt u hier belangrijke informatie die uw project kwalitatief inhoudelijk kan versterken.