Programma ‘Een nieuw bestaan, een nieuwe baan’

Programma van Instituut Gak - Een nieuw bestaan, een nieuwe baan

Meer statushouders aan het werk

Van 2018 tot 2022 heeft Instituut Gak het programma ‘Een nieuw bestaan, een nieuwe baan’ uitgevoerd. De aanleiding voor het programma was de grote instroom van vluchtelingen in 2014 en 2015 en de moeizame aansluiting van deze groepen bij de Nederlandse arbeidsmarkt. Vanuit het uitgangspunt dat door het aanbieden van integrale begeleidingstrajecten (naast inburgering) de toeleiding naar werk wordt bevorderd, namen 31 projecten (geïnitieerd door 28 organisaties) deel.

De maatschappelijke organisaties hadden een eigen werkwijze om dit doel te bereiken. Er liep onderzoek mee van Regioplan om zicht te krijgen op de aanpak, welke elementen werkzaam zijn en welke belemmeringen overkomen moeten worden. Daarnaast hebben Open Embassy en Muzus zich ingezet om opgedane kennis meteen toe te passen binnen het programma. Dit deden zij onder andere door een inhoudelijke bijdrage te leveren aan de kennisbijeenkomsten die Instituut Gak organiseerde voor de projectleiders. Tijdens deze bijeenkomsten kregen projectleiders informatie over een bepaald thema en werd kennis en ervaring met elkaar uitgewisseld.

Resultaten

Binnen de programmaperiode hebben meer dan 1.000 deelnemers aan een arbeidstoeleidingstraject van een van de 31 projecten deelgenomen. Omdat het programma deels in Coronatijd heeft plaatsgevonden zijn er minder nieuwkomers naar betaald werk of een vervolgopleiding uitgestroomd dan gehoopt. Tegelijkertijd hebben de projecten een belangrijke bijdrage geleverd aan het arbeidsfit maken van de deelnemers. Het maatwerk en individuele begeleiding zorgden voor vertrouwen van de deelnemer in de begeleiders en leverde een goed beeld op van de wensen en behoeften.
Belangrijke tussenopbrengsten zijn bereikt op het gebied van:

  • taalverwerving;
  • werknemersvaardigheden;
  • netwerkuitbreiding;
  • zelfinzicht;
  • zelfvertrouwen;
  • arbeidsmarktoriëntatie.

Onderzoek

Uit het onderzoek van Regioplan kwamen o.m. de volgende belangrijke bevindingen naar voren, in aanvulling op wat we al weten uit eerdere studies:

  1. Hoge uitstroom naar werk. Projecten met hoge uitstroom naar werk kenmerken zich door actieve bemiddeling tussen deelnemers en werkgevers of door een sectorale insteek waarbij werkgevers al vroegtijdig zijn betrokken.
  2. Aandacht voor werkgevers en nieuwe collega’s. Interculturele communicatie vaardigheden en inzicht in de begeleidingsbehoeften van statushouders kunnen werkgevers helpen om een positieve ervaring op te doen met statushouders op de werkvloer.
  3. Signalering van mentale gezondheidsproblemen. Vluchtelingen kampen relatief vaak met mentale gezondheidsproblemen. Problemen komen vaak pas aan het licht als er een vertrouwensband is opgebouwd. Goede signalering en doorverwijsfunctie naar de juiste partijen is hier van belang.
  4. Wat zit er achter ‘motivatiegebrek’. Een op de acht deelnemers valt tijdens een project uit. Achter het motivatiegebrek kunnen andere belemmeringen spelen zoals Multi problematiek of het wegvallen van financiële zekerheiden. Het is belangrijk om te achterhalen wat er precies speelt bij deelnemers, ook als zij uitvallen, zodat zij eventueel kunnen worden doorverwezen naar andere ondersteunende organisaties.
  5. Samenwerking met de gemeente. Aangezien gemeenten in het nieuwe inburgeringsstelsel de regie op de inburgering krijgen en maatschappelijke partners nodig hebben om trajecten vorm te geven, is een goede samenwerking met de gemeente van groot belang. Belangrijk is een vast aanspreekpunt bij de gemeente te hebben en regelmatig contactmomenten te vinden samen met de deelnemer.

Het programma is in juni 2022 afgerond. Benieuwd welke projecten eraan deelnamen?

Bekijk hier de projecten uit het programma

Meer weten over het onderzoek?

  • Klik hier voor het eindrapport van Regioplan.
  • Voor de publieksversie klik hier.
  • Voor de Kennisclip waarin Regioplan de onderzoeksresultaten uiteenzet, klik hier.

Overige producten

Nieuwkomer TV – Yousef – Beroep: Pakketbezorger

Nieuwkomer TV - Mohamed – Beroep: Installatie monteur

Nieuwkomer TV – Soolaf – Beroep: Software engineer

Nieuwkomer TV – Minet – Beroep: Zorgassistent