Instituut Gak stelt onderzoekers in staat om gedegen en innovatief onderzoek te verrichten op het terrein van sociale zekerheid en arbeidsmarkt in Nederland. Naast een aantal langlopende, grootschalige onderzoeksprogramma’s worden ook onderzoeksvragen gesteld die met een kortlopende studie kunnen worden beantwoord.
Ons bestuur stelt – geadviseerd door onze raad van advies, onze wetenschappelijke raad, de aan ons verbonden hoogleraren en lector en een aantal andere experts – de thema’s vast waarop onderzoek wenselijk wordt geacht. Zodoende zijn wij ervan verzekerd aan te sluiten bij relevante vragen uit de praktijk van de sociale zekerheid en arbeidsmarkt.
In overleg met de wetenschappelijke raad biedt het instituut per vastgesteld thema aan geselecteerde onderzoekers de mogelijkheid om een voorstel in te dienen voor een onderzoeksproject. De Wetenschappelijke Raad beoordeelt de wetenschappelijke kwaliteit, de haalbaarheid en de prijs/kwaliteitsverhouding van de ingediende voorstellen en adviseert het bestuur over de toekenning ervan.
Deze procedure maakt dat wij spontane aanvragen voor financiering van onderzoek niet in behandeling nemen. Wel wordt regelmatig een thema geselecteerd waarvoor een open inschrijving mogelijk is.
Hiernaast krijgen de aan Instituut Gak verbonden hoogleraren en de lector de mogelijkheid om na de (her)benoeming een leerstoelgebonden onderzoeksvoorstel in te dienen. Na een kritische interne beoordeling en beoordeling door de wetenschappelijke raad en een externe referent worden deze voorstellen ter besluitvorming voorgelegd aan het bestuur.