hero
 
2019-1
 
  balie3dec

Bijeenkomst Onderzoek & Beleid

Op maandag 3 december 2018 organiseerde Instituut Gak de bijeenkomst Onderzoek & Beleid in Theater Gooiland in Hilversum. Op het thema ‘Werk voor iedereen, nu en in de toekomst’ spraken Wouter Koolmees (SZW), Hans de Boer (VNO/NCW), Rutger Bregman (De Correspondent) en Mathijs Bouman (journalist en econoom). Dagvoorzitter was Diana Matroos. Wij blikken terug op een inspirerende bijeenkomst voor onderzoekers én beleidsmakers. 

 
 
 
 

Maatschappelijke projecten

Het Power Certificaat

Everyday Heroes helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan. De één heeft een helpende hand nodig, de ander kan juist iets extra’s bieden. Dat idee van wederkerigheid vormt de basis van Everyday Heroes. Het Power Certificaat is een plaatsingsbevorderend instrument. Een stoer bedrijf koopt een Power Certificaat, met dit geld worden de laatste obstakels op weg naar een baan weggenomen. Denk hierbij aan begeleiding, opleidingen, reiskosten of een elektrische fiets, om juist dat ene contract wél te bemachtigen. Honderden organisaties doen al mee.

koekenbakker2def
 
 
   
  Lees meer  
   
 
 
 
 

Onderzoek

Als werk weinig opbrengt

Birch onderzocht in samenwerking met Universiteit Utrecht)in het project 'De Banenmakers' succesvolle voorbeelden van een nieuwe kijk op werving, instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers. De onderzoekers vonden werkgevers die met succes arbeidsmarktinitiatieven ontplooiden. Bijvoorbeeld om nieuwe medewerkers te werven, of mobiliteit van medewerkers tussen bedrijven onderling te creëren. Daarbij zijn ook de medewerkers gebaat, of het nou gaat om gezonde medewerkers of mensen met een beperking. Op 11 december 2018 werd het eindrapport overhandigd aan Mariëtte Hamer van de SER. Het eindrapport staat op onze Kennisbank.

Mariëtte Hamer Banenmakers
 
 
   
  Lees meer  
   
 
 
 
 

Leerstoelen

Paul Schoukens - Internationaal en Europees socialezekerheidsrecht

Werken in de platformeconomie zit in de lift. Tegelijkertijd nodigt het beleidsmakers uit het bestaande socialezekerheidsstelsel te heroverwegen. Platformwerk wordt immers gekenmerkt door tal van elementen die afwijken van de standaard arbeidsrelatie. Het onderzoek verbonden aan deze leerstoel tracht inzicht te verschaffen in de socialezekerheidspositie van atypisch werkenden, in het bijzonder platformwerkers en zzp’ers.

paulschoukens
 
 
   
  Lees meer  
   
 
 
 
 

Kennisclip

Uit de WW in de Bijstand

In het onderzoek ‘Uit de WW in de Bijstand’ is onderzocht hoe gemeenten en UWV in de praktijk bezig zijn met het optimaliseren van de afstemming van de uitkeringsregimes van WW en Bijstand. Bekijk hier de Kennisclip en lees het eindrapport in onze Kennisbank. Het onderzoek is uitgevoerd door de Hanzehogeschool Groningen (penvoerder), Hogeschool Arnhem/Nijmegen en Hogeschool InHolland.

4
 
 
   
  Lees meer  
   
 
 
 
 

Programma 'Een nieuw bestaan, een nieuwe baan'

Een nieuw bestaan, een nieuwe baan

In dit nieuwe meerjarige programma stellen wij budget beschikbaar om de positie van nieuwkomers op de arbeidsmarkt te versterken. Onlangs zijn de aanvragen van 17 projecten toegekend. Alle projecten worden geëvalueerd door Regioplan. Het programma biedt een unieke uitwisseling van kennis tussen wetenschap en praktijk.

drukwerk
 
 
   
  Lees meer  
   
 
 

Instituut Gak wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de sociale zekerheid en arbeidsmarkt in Nederland door het investeren in maatschappelijke projecten, het ontwikkelen van onderzoek en het instellen van leerstoelen.