Instituut Gak-KNAW Award

Prijs voor wetenschappers: een aanstelling voor drie jaar onderzoek

De Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) en Instituut Gak hebben sinds 2019 een prijs voor wetenschappers: de Instituut Gak-KNAW Award. Talentvolle jonge onderzoekers kunnen daarmee een contract voor drie jaar krijgen om als postdoc baanbrekend onderzoek te doen op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsmarkt. Dat onderzoek vindt plaats aan een KNAW-instituut. 

Meer inzicht in arbeidsmarkt en sociale zekerheid

Met deze award willen beide organisaties jong talent kansen bieden en maatschappelijke vraagstukken op het terrein van sociale zekerheid en arbeidsmarkt helpen oplossen. Daarom is de prijs bedoeld voor postdocs met die specialisatie. Hun onderzoek dient verband te hebben met het werkgebied van Instituut Gak en de onderzoeksagenda van het KNAW-gastinstituut, bijvoorbeeld door samenwerking met onderzoekers van het gastinstituut.

Over de KNAW

De KNAW is het forum, de stem en het geweten van de wetenschap in Nederland. Haar instituten behoren met hun onderzoek en hun collecties tot de (inter)nationale top. Aan de basis van al haar activiteiten ligt de overtuiging dat kennis en creativiteit de belangrijkste grondstoffen zijn voor welzijn en welvaart.

Aanvragen

Onderzoekers die geïnteresseerd zijn in de award, kunnen verdere informatie en documenten vinden op de website van de KNAW. Indienen kan tot en met donderdag 15 februari 2024. De uitreiking is op maandag 3 juni 2024 tijdens onze jaarlijkse bijeenkomst voor Onderzoek en Beleid.

Bekijk hier de uitreiking 2021 terug.

Judith Koops
2023

In hoeverre beïnvloedt een ongeplande zwangerschap de economische positie van vrouwen na de geboorte van het kind? Wetenschapper Judith Koops ontving vanochtend de Instituut Gak-KNAW Award voor haar onderzoeksvoorstel waarin deze vraag centraal staat. Met de Award krijgt Koops een driejarige aanstelling als postdoctoraal onderzoeker bij het NIDI.

foto: Bianca de Wit


Meer details over haar onderzoek
Lonneke van den Berg
2022

Steeds meer werkende jongvolwassenen hebben een flexcontract in plaats van een vaste arbeidsrelatie. Hoe beïnvloedt deze onzekere positie op de arbeidsmarkt hun welzijn, in samenhang met hun situatie op het gebied van wonen en relaties? Sociologe Lonneke van den Berg ontving de vierde Instituut Gak-KNAW Award voor haar onderzoeksvoorstel waarin deze vraag centraal staat.

Start voorjaar 2023.

foto: Inge Hoogland


Meer details over haar onderzoek
Jelle Lössbroek
2021

De derde Instituut Gak-KNAW Award viel ten deel aan dr. Jelle Lössbroek voor zijn onderzoeksvoorstel ‘Een goede oude dag voor migranten. Bestuderen en bestrijden van pensioenarmoede in een vergeten groep’. Pensioenarmoede treft een groot deel van de migranten in Nederland. In zijn onderzoek stelt Lössbroek de vraag hoe dit komt en wat hieraan te doen is. Hij onderzoekt enerzijds welke factoren belangrijk zijn voor de arbeidsmarkt- en pensioensituatie van verschillende groepen oudere migranten en anderzijds in hoeverre deze situatie verbeterd kan worden, door migranten zelf en door instituties.

Looptijd: juni 2022-juni 2025

Foto: Inge Hoogland


Meer details over zijn onderzoek
Roos van der Zwan
2020

De Instituut Gak-KNAW Award is in 2020 uitgereikt aan socioloog Roos van der Zwan. Zij mag haar onderzoeksvoorstel uitvoeren over de invloed van sociaal-culturele integratie en de levensloop van vrouwelijke statushouders op hun arbeidsmarktpositie. Bekend is dat de arbeidsmarktpositie van nieuwe vrouwelijke statushouders slechter is dan die van mannelijke statushouders. In haar onderzoek stelt Van der Zwan onder andere de vraag welke invloed traditionele aannames over de rol van de vrouw, het leren van de Nederlandse taal en andere sociaal-culturele factoren op dit verschil hebben.

Looptijd: januari 2021-januari 2024


Meer details over haar onderzoek
Jaap Oude Mulders
2019

Jaap Oude Mulders ontving de eerste Instituut Gak-KNAW Award. Zijn onderzoek vraagt meer aandacht voor en erkenning van het feit dat er sociale normen zijn die invloed hebben op de relatie tussen de verschillende leeftijdsgroepen in bedrijven. Hij doet onderzoek naar normen over bijvoorbeeld de meest geschikte leeftijd om met pensioen te gaan, gelijke behandeling tussen jongere en oudere werknemers en toegang tot scholing voor jongere en oudere werknemers.

Looptijd: april 2020-april 2023


Meer details over zijn onderzoek