Arbeidsparticipatie en oudere werknemers: een literatuurstudie
Centrale vraag binnen deel 1 van deze kortlopende studie luidt welke maatregelen en omstandigheden het voor oudere werknemers aantrekkelijk maken om door te werken en voor werkgevers om deze werknemers in dienst te houden en aan te stellen.
Naar oudere werknemers is al vrij veel onderzoek verricht. De meerwaarde van dit onderzoek vormt de uitmonding in een synthese gebaseerd op een samenvattend literatuuronderzoek afkomstig uit verschillende disciplinaire invalshoeken. Inmiddels is het rapport over deel 1 van deze studie beschikbaar.
Het knelpunt bij de implementatie van beleid inzake duurzame inzetbaarheid is dat er veelal geen sprake is van een geïsoleerde aanpak, maar dat voorwaarden waaronder mensen duurzaam inzetbaar blijven door tal van factoren wordt bepaald. In deel 2 van deze studie wordt volgens een integrale, interdisciplinaire (juridisch, sociaal geneeskundig, arbeidspsychologisch en bedrijfskundig) benadering nagegaan welke knelpunten zich in de praktijk voordoen bij het implementeren van beleid inzake duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers. Het einddoel hiervan is een implementatieprotocol ‘Integrale benadering duurzame inzetbaarheid’ waarmee bedrijven de knelpunten kunnen analyseren vanuit een integraal perspectief en vanuit datzelfde perspectief oplossingen krijgen aangereikt. Dit protocol is begin 2013 beschikbaar, waarmee de studie voltooid is.
Naast het Universitair Medisch Centrum Groningen participeert eveneens de Radboud Universiteit te Nijmegen in deze studie.
Status:
AfgerondProjectleider:
dr. S. BrouwerOnderzoeksinstituut:
Universitair Medisch Centrum Groningen
Gerelateerd:
Handreiking duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers: een integrale benadering voor organisaties