De psychologie van de flexibilisering
Dit project heeft tot doel om nieuwe kennis te genereren over de psychologische ins en out van flexibilisering van arbeid. Hierbij staan drie hoofdthema’s centraal:
- de ervaren psychologische relatie tussen de werknemer en de werkgever (het psychologische contract) en in hoeverre deze per type flexibel werk verschillen;
- de rol van deze psychologische contracten in duurzaam werknemen (productiviteit, bevlogenheid, inzetbaarheid); en
- de verantwoordelijkheid die verschillende stakeholders (flexibele werkers, organisaties, bemiddelaars, maatschappij) hebben in het managen van duurzame loopbanen van flexibele werkers.
Deze hoofdthema’s onderzoeken we met behulp van verschillende deelstudies. In de eerste studie ontwikkelen we een conceptueel kader waarin wordt uiteengezet hoe verschillende typen van flexibel werk samenhangen met psychologische contracten en duurzaam werknemen. Met behulp van drie empirische studies toetsen we vervolgens het ontwikkelde conceptueel kader. De eerste studie zal zich richten op het onderscheiden van diverse groepen flexibele werkers. De tweede studie richt zich in het bijzonder op de effecten van psychologische contracten op duurzaam werknemen. Meer specifiek gaan we na in hoeverre psychologische contracten effect hebben op productiviteit, bevlogenheid en inzetbaarheid van flexibele werkers. De derde empirische studie is kwalitatief van aard. Op basis van interviewdata (i.e. inhoudsanalyse en discoursanalyse) worden de verantwoordelijkheden en rollen van diverse relevante stakeholders (bijvoorbeeld bemiddelaars, organisaties, flexibele werkers) blootgelegd.
Status:
LopendProjectleider(s):
Dr. J. AkkermansDr. S. Nijs
Onderzoeksinstituut:
Vrije Universiteit Amsterdam,
Gerelateerd:
Toward sustainable careers for nontraditional workers. A glimpse into the future of work
Toward a sustainable career perspective on contingent work: a critical review and a research agenda