Flexibilisering, globalisering en technologische vooruitgang: gevolgen voor de arbeidsmarkt en sociale zekerheid
De flexibilisering van de arbeidsmarkt is in rap tempo toegenomen. Met de opkomst van bedrijven als Uber, Helpling en PicNic lijkt deze ontwikkeling zich voort te zetten. De flexibilisering van de arbeidsmarkt heeft belangrijke consequenties voor de samenleving. Zo wijzen verschillende rapporten op een mogelijke tweedeling op de arbeidsmarkt tussen enerzijds goed beschermde, goed opgeleide insiders met een vast contract en anderzijds laagopgeleide outsiders met geringe sociale bescherming. Dit project onderzoekt de oorzaken en gevolgen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt aan de hand van de volgende drie onderzoeksvragen:
- In hoeverre zijn globalisering en technologische ontwikkeling gerelateerd aan de toename van het aandeel werkenden met een flexibele contractvorm?
- In welke mate worden beloningsverschillen vergroot door de flexibilisering van de arbeidsmarkt?
- Hoe beïnvloedt de flexibilisering van de arbeidsmarkt de maatschappelijke steun voor sociale zekerheid en wat betekent dit voor veranderingen van verschillende sociale programma’s?
Voor de beantwoording van deze onderzoeksvragen wordt internationaal vergelijkend onderzoek uitgevoerd voor diverse Europese en andere OECD-landen, met gebruik van verschillende grote databestanden.
Bekijk hier het filmpje met onderzoeker Ron Diris.
Status:
LopendBegindatum:
11/2019Einddatum:
11/2023Projectleider:
Prof. dr. O. van VlietOnderzoeksinstituut:
Universiteit Leiden
Gerelateerd:
Baanpolarisatie en flexibilisering op de Europese arbeidsmarkt: beleidsimplicaties voor Nederland
From social protection to social investment
Scholing en activering op de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw