Loondispensatie als instrument voor arbeidsparticipatie: naar een verbeterde werkzaamheid
In het onderzoek wordt nagegaan, voortbouwend op eerder verricht onderzoek, hoe de vormgeving, toepassing en effectiviteit van loondispensatie kan worden verbeterd. Loondispensatie is immers een van de belangrijkste elementen waarop de in 2015 in te voeren Participatiewet is gebaseerd.
Met deze multidisciplinaire studie wordt inzicht verkregen in de vraag of het instrument loondispensatie werkt om mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt in te laten stromen naar betaald werk. Nagegaan zal worden wat de effecten zijn van de inzet van loondispensatie en onder welke condities het instrument een bijdrage levert aan de duurzame arbeidsparticipatie van mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.
Specifieke aandachtspunten van het onderzoek zijn:
- Wat zijn de effecten van het instrument loondispensatie in vergelijking met andere instrumenten die kunnen worden ingezet voor arbeidsparticipatie en re-integratie van arbeidsgehandicapten?
- Wat zijn de effecten van de inzet van loondispensatie op het loongebouw/functiewaarderingssystemen?
- Hoe kan in samenspraak met werkgevers een meer bruikbaar/geaccepteerd model van loondispensatie geconstrueerd worden? En in samenhang daarmee:
- Hoe kan het instrument loondispensatie dusdanig operationeel worden gemaakt dat ook ondernemers uit het MKB er gebruik van kunnen maken (denk aan het vermijden van bureaucratische rompslomp)?
- Hoe is het gebruik van het instrument wanneer het eenmaal functioneert beheersbaar te houden?
Bekijk hier de Kennisclip.
Status:
AfgerondProjectleider:
Prof. dr. T. WilthagenOnderzoeksinstituut:
ReflecT, Tilburg University