Migranten naar de arbeidsmarkt
In Nederland wonen bijna vier miljoen mensen met een migratieachtergrond, 23% van de totale bevolking. Veel mensen met een migratieachtergrond werken: denk aan de Poolse timmerman, de Syrische kapper of de Indiase kennismigrant. Maar niet iedereen werkt, of werkt slechts tijdelijk of onbetaald. Na 15 jaar in Nederland heeft bijvoorbeeld 43% van de mensen die als vluchteling kwamen geen werk. De achterstand op de arbeidsmarkt blijkt hardnekkig en is voor sommige migrantengroepen, inmiddels Nederlanders, zelfs bij de tweede en derde generatie zichtbaar. Wat is er aan de hand?
In- en uitsluitingsmechanismen bekend uit literatuur en onderzoek liggen op individueel niveau, op beleidsniveau en op het niveau van arbeidsmarktstructuren. Dat volgt uit een veelvoud van onderzoeken. De succes- en faalfactoren van recente projecten gericht op het vergroten van baankansen voor vluchtelingen, ook in België en Duitsland zijn bestudeerd.
De positieve en negatieve ervaringen van westerse en niet-westerse migranten, van vluchtelingen en gezinsmigranten, waaronder mannen en vrouwen, werknemers en ondernemers, hoog- en laagopgeleiden, brengen zijn in kaart gebracht door middel van diepte-interviews. Dat gebeurde samen met peer researchers uit zes migrantengroepen met uiteenlopende arbeidsmarktposities. Samen, omdat werk in onze maatschappij een bepalend facet van samenleven is. Dit biedt nieuwe, verdiepende empirische inzichten in mechanismen van in- en uitsluiting op individueel, beleidsmatig - en arbeidsmarktniveau. Wat levert dit op?
Met regelmatige blogs en artikelen is een jaar lang evidence-based het debat aangegaan over wat werkt om de kansen op structureel werk voor mensen met een migratieachtergrond in Nederland te verbeteren. Op 18 december 2019, de dag van de migrant, presenteren wij de resultaten en een implementatieplan voor toekomstige interventies die bijdragen aan een betere structurele toegang tot arbeid voor migranten.
Status:
AfgerondProjectleider:
Dr. mr. T. de LangeOnderzoeksinstituut:
Universiteit van Amsterdam
Gerelateerd:
Migrant entrepreneurship enablers: from chance encounters to community development
De toegang tot financiering voor ondernemende migranten schiet tekort
Liever aan de slag als zelfstandige dan discriminatie op de werkvloer