Open inschrijving

Krapte op de arbeidsmarkt: mogelijke oplossingen onderzocht

Achtergrond

Sinds medio 2021 zijn er meer vacatures dan werklozen, waardoor er sprake is van een (zeer) krappe arbeidsmarkt. Als gevolg daarvan ondervinden met name bedrijven in de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg moeite om hun vacatures in te vullen. Ook hebben ondernemers in de bouwsector moeite om geschikt personeel te vinden en zal de krapte in het (voortgezet) onderwijs naar verwachting de komende jaren alleen maar toenemen. Dit leidt tot verschillende bedrijfseconomische uitdagingen zoals het niet kunnen leveren of lagere kwaliteit van diensten en producten. Het draagt bovendien bij aan een hogere (ervaren) werkdruk voor werknemers in kraptesectoren.

 

 

De krapte op de arbeidsmarkt zal de komende jaren naar verwachting blijven stijgen. Er zijn verschillende oplossingen geopperd om hier op in te spelen. Drie mogelijke oplossingsrichtingen staan centraal in dit onderzoek: arbeidsmigratie, technologie en vakmanschap. Het is de vraag of deze oplossingsrichtingen de gesignaleerde problemen daadwerkelijk wegnemen. In dit onderzoek worden de drie bovengenoemde oplossingsrichtingen onderzocht.

Drie voorstellen zijn door het bestuur van Instituut Gak gehonoreerd:

Prof. mr. Tesseltje De Lange
Radboud Universiteit

Arbeidsmigratie: kansen en knelpunten voor het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt

Het onderzoek gaat over arbeidsmigratie van buiten de EU als een van de mogelijke oplossingen voor de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt in de zorgsector en de technieksector. Centraal staat de vraag welke kansen en knelpunten verschillende betrokken actoren ervaren bij arbeidsmigratie als oplossingsrichting voor de arbeidstekorten.

Lees hier meer.

Publicaties:

Het Duitse vakkrachten-immigratiebeleid

Kennismigranten in Nederland

Precarity prevented or reinforced?

Kennisclip met Tesseltje de Lange (2024)

Dr. Jessie Koen
TNO

Van krapte naar kans: technologie als gamechanger

In dit onderzoeksproject gaan Jessie Koen, Michiel de Looze, Paul Preenen en Goedele Geuskens (TNO) onderzoeken of, en onder welke voorwaarden, technologie zoals Augmented Reality mensen kan helpen werk te doen waar ze (nog) niet voor gekwalificeerd zijn.

Lees hier meer.

Kennisclip met Jessie Koen (2023)

Dr. Arjan Heyma
SEO Economisch Onderzoek

Arbeidsmarktkrapte: een integraal beeld van aard, omvang en oplossingen

Dit betreft een integraal onderzoek naar arbeidsmarktkrapte en de relatie tussen aard van krapte (kwantitatief versus kwalitatief), gehanteerde oplossingen (technologisering, arbeidsmigratie, investeringen in vakmanschap) en effectiviteit van oplossingen.

Lees hier meer.

Publicaties:

Tussenrapportage

Kennisclip met onderzoeker Justus van Kesteren (2024)

Bijeenkomst 23 november 2023
Krapte op de arbeidsmarkt: oplossingen nader beschouwd

De drie onderzoeken lopen nog, maar op donderdag 23 november 2023 werd in Amsterdam alvast een tussenbalans opgemaakt. Onderzoekers, beleidsmedewerkers en mensen uit de advieswereld werden bijgepraat tijdens de conferentie “Krapte op de arbeidsmarkt: oplossingen nader beschouwd”. Het leverde een gevarieerde middag op. Na een inleiding van Frederik Buijn, de bestuursvoorzitter van Instituut Gak, presenteerden de drie onderzoeksgroepen hun eerste resultaten. Tussen de bedrijven door konden de aanwezigen vragen stellen en reageren op stellingen. Daarnaast waren er twee toepasselijke films te zien van maatschappelijke projecten die door Instituut Gak mogelijk zijn gemaakt. Een video over het bijspijkeren van de digitale vaardigheden van vijftigplussers en een video over de mogelijkheden van Virtual Reality bij het vinden van passend werk. De middag werd afgesloten met een prikkelende presentatie van journalist en “econoom des vaderlands” Mathijs Bouman.

Presentatie