Cross-border welfare state
Opereert de sociale zekerheid in het spanningsveld tussen immigratie- en integratiebeleid, tegelijkertijd ligt ook binnen het integratiebeleid zelf spanning besloten. Het integratie- en inburgeringsbeleid veronderstellen dat de migrant volwaardig deelgenoot wordt van het land van vestiging, terwijl migranten veelal dubbele loyaliteiten ontwikkelen met zowel het moeder- en gastland en de wens koesteren tussen beide landen te pendelen (transnationaliteit). De vraag rijst of het socialezekerheidsstelsel via open internationale grensnormen deze transnationaliteit zou moeten accommoderen, of dat het juist via strikte toepassing van het territorialiteitsbeginsel het permanente verblijf in het gastland zou moeten aanmoedigen.
In dit kluwen van tegenovergestelde bewegingen en belangen moeten de nationale en Europese wetgever -tegen de achtergrond van een onstuimig politiek decor- afwegingen en keuzes maken bij de vormgeving van de concrete rechtspositie van migranten in de sociale zekerheid. Het voorgestelde onderzoek heeft als doel betrouwbare en objectieve informatie aan te leveren waarmee bij deze afwegingen en keuzes rekening kan worden gehouden.
De doelstelling van het onderzoek is om voor afzonderlijke categorieën van migranten (zoals asielzoekers, illegalen, tijdelijke/permanente (arbeids)migranten), een model te ontwikkelen van stelselspecifieke, normatieve en beleidsmatige uitgangspunten die de toegangsvoorwaarden tot het stelsel van sociale zekerheid regarderen. Om tot die uitgangspunten te komen, richt het onderzoek zich op:
- rechts- en systeemvergelijkende kennis van de toegangsvoorwaarden in afzonderlijke landen;
- normatieve uitgangspunten die vanuit nationale en internationale juridische standaarden gedestilleerd kunnen worden;
- percepties van sociale zekerheid en immigratie; en
- inzicht in de samenhang tussen immigratiepolitiek, doelstellingen van socialezekerheidsbeleid en integratiebeleid.
Door gebruik te maken van deze verschillende bronnen krijgt het onderzoek naast een rechtsvergelijkend en juridisch-normatief karakter ook een bestuurskundige/beleidssociologische inslag.
Het onderzoek bestaat uit vijf promotieonderzoeken, twee empirische deelonderzoeken een postdoconderzoek en een afsluitend syntheseproject.
Status:
AfgerondProjectleider:
Prof. dr. G.J. VonkOnderzoeksinstituut:
Universiteit van Amsterdam
Gerelateerd:
Integration at the border. The Dutch Act on Integration Abroad and International Immigration Law
Between Sovereignty and Equality. The Reception of Asylum Seekers under International Law.